Calculatoarele care au făcut istorie înainte ca lumea să înțeleagă exact ce sunt ele

de: Nicoleta Apostol
23 10. 2017

Un top al celor mai vândute computere  de-a lungul timpului te face să devii puțin nostalgic. Cifrele lor sunt însă relevante pentru revoluția digitală pe care au adus-o.

Evoluția rapidă a tehnologiei a schimbat computerele de la an la an și le-a crescut performanța hardware foarte mult. Așa am ajuns acum să discutăm de laptopuri excelente, ba chiar unele care ajung să concureze cu PC-uri. Însă e plăcut să-ți amintești, din când în când, cum arătau calculatoarele acum ceva timp, dar, mai ales, care erau cele mai populare.

Unele dintre computerele care au fost create în urmă cu zeci de ani au rămas în istorie, însă altele se mai caută și astăzi, cum e cazul celor de la Apple vândute constant la licitații.

Iată o listă cu nouă dintre cele mai tari computere din toate timpurile.

Commodore 64

Acest computer  a fost poate cel mai popular din toate timpurile și a deschis era „calculatorului personal”, mai aproape de visul lui Bill Gates de-a pune un PC pe fiecare birou. A fost lansat în 1982. Pentru cei care au deținut unul, cu siguranță a fost o experiență uimitoare. Commodore avea procesor de 1MHz și „doar” 64 KB de memorie RAM.

Prețul de la care a pornit computerul a fost 595 de dolari, compania încasând aproximativ 17 milioane de dolari din unitățile vândute.

Commodore Amiga 500

Computerul a urmat popularului Commodore 64, însă mult mai rapid și mai frumos, bineînțeles. Acest computer uimitor a făcut saltul la CPU pe 16 biți (până la 32) cu viteza de 7MHz. A fost livrat cu 512 KB și o uitate de disc floppy. Primul Amiga 500 a apărut în 1987 și a fost vândut cu 699 de dolari. Compania nu a avut încasările lui Commodore, însă unitățile vândute i-au adus 2 milioane de dolari.

MSX

Pentru că japonezii nu vor să rămână în urma americanilor, au scos și ei la iveală artileria grea. Astfel a apărut MSX, unul dintre cele mai vândute computere a tuturor timpurilot, dar și unul dintre cele unicat. Acesta și-a făcut apariția în iunie 1983, dar nu se mai știe cu cât a fost comercializat. Cert este că încasările au depășit cinci milioane de dolari, cu toate că nu a fost atât de cunoscut la nivel global, ci doar în țara mamă, Japonia.

Sinclair ZX Spectrum

În timp ce Sinclair’s Timex 1000 era un alt computer de vânzare, Spectrum s-a instalat repejor în casele oamenilor. Similar în design cu predecesorul său, acesta a fost o mașină mult mai puternică. Lansat în 1982, în Marea Britanie, acest computer a fost o revelație pentru mulți tineri.

Era livrat cu 16KB de memorie RAM, o tastatură hardware integrată și un procesor de 3,5 MHz. Acesta a fost popular în întreaga lume, dar a fost și unul dintre primele computere care au devenit populare ca „PC” de uz casnic. Pe lângă acesta, se zvonește că a creat sute de mii de cariere, pe măsură ce tinerii jucători și-au găsit pasiunea în computere. Prețul de la care a pornit a fost de 299 de dolari, iar încasările se învârt în jurul sumei de cinci milioane.

IBM PC (5150)

Toate computerele bazate pe Intel sau Windows au dominat piața încă din anii 1990, dar asta nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost IBM PC.  Lansat în 1981, primul PC IBM a venit cu un procesor Intel 8088 pe 16 biți și 16KB de memorie RAM. Prețul său ar putea părea prohibitiv: pornea de la 1.565 de dolari și ajungea până la 3.000. Alte companii au început să copieze acest computer.

Acest model IBM ar fi trebuit să se claseze în fruntea listei, cu vânzări de milioane de dolari, însă nu sunt prea multe statistici pentru el. Ce se știe, totuși, e că doar în aprilie 1982 au fost vândute 50.000 de unități.

Apple II

Fie că le iubești sau le urăști, nu poți ignora computerele și succesul Apple. Apple II a fost construit pe succesul predecesorului său, Apple I, prin păstrarea procesorului său de 1MHz și celor 4KB de memorie RAM, dar a venit în plus cu o tastatură. Apple II a venit cu opt sloturi pentru upgrade.

Costa cieca 1.300 de dolari și a stabilizat Apple în cursa pentru a fi rivalul altor companii mult mai mari.

iMac

Închis într-o carcasă colorată, pregătit pentru era internetului, iMac cu siguranță a fost o schimbare de la  aspectul alb „neted” al PC-urilor contemporane la acea vreme. Avea un design simplu, all-in-one, care îngloba toate componentele calculatorului în spatele monitorului. Acest lucru le-a făcut ușor de transportat și foarte rapid de configurat, ceea ce a fost o adevărată revoluție. Succesul iMac a inaugurat în era produselor Apple acel „i” – de la iPod la iPhone – așa că nu putea să nu ajungă pe listă în ciuda înregistrărilor limitate ale vânzărilor. iMac a fost lansat în 1998 cu 1.299 dolari, dar nu se știe câte unități au reușit să se vândă.

Seria NEC PC-98xx

Gama MSX a fost extrem de populară în Japonia, dar seria NEC PC-98 a dat lovitura mai mare. Acest băiat rău avea un procesor Intel 8086 de 5MHz , două controlere de afișare și 128KB de memorie RAM.

Vă puteți gândi la acest lucru ca răspuns al Japoniei la IBM PC în restul lumii, deși nu a fost la fel de popular în lume. Computerul a fost lasat în 1982 cu un preț de 2.700 de dolari. Întreaga serie a reuși să vândă aproximativ 15 milioane de unități.

Timex Sinclair 1000

Ultimul pe listă este această veche mină de aur. Incredibil, dar adevărat, acest model încă este căutat și 30 de ani mai târziu. Rula pe BASIC și a oferit utilizatorilor 1KB de RAM și un procesor de 3,25MHz. A fost lent pentru standardele timpului, e adevărat, dar prețul pare să fi fost mai mult decât rezonabil. El a fost lansat în 1982 (ZX-81 1981 în Marea Britanie) și a vândut peste 500.000 de unități în primele luni.

Calculatoarele de mai sus sunt cele mai concrete exemple că vremurile se schimbă și asta datorită tehnologiei, care nu încetează să creeze lucruri de care avem, mai mult sau mai puțin, nevoie. Chiar și așa, aceste nouă calculatoare vor rămâne în istorie, ceea ce nu putem spune că se mai întâmplă cu cele de acum.